Аквамарин България ЕООД - изграждане, поддръжка и ремонт на басейни, джакузита, сауни и парни бани - гр. Варна и региона
Аквамарин България ЕООД - изграждане, поддръжка и ремонт на басейни, джакузита, сауни и парни бани - гр. Варна и региона

Изграждане на бетонни басейни

по какво личи качествената работа

Преди да изберете изпълнител за вашия басейн, вероятно искате да видите какво е изградил. За съжаление това, което виждате в момента, може да изглежда добре, но даде дефекти много по-рано от предвидения експлоатационен срок. Красивия и спретнат вид пред очите ви в момента, сам по себе си, не разкрива качеството на работата. Някои ключови детайли загатват дали изпълнението е добро или не:

1. хоризонтиране

Първото нещо, по което ще отличите качественото от непрофесионалното изпълнение, е доколко добре са спазени хоризонталните нива на басейна:
  • при басейните с външен преливник, преливникът трябва да е равен от всички страни, за да се оттича водата равномерно. Същото важи и ако басейнът е на скимери -  те трябва да са на една линия, по същите причини. Допустимите отклонения са в милиметри. Затова, ако изпълнителят наистина се старае често ще използва геодезически инструменти за следене на нивата;
  • вградено осветление, отвори за прахосмукачка за басейн и др., също трябва да са на едно ниво, макар и само по естетически причини. Един екип, който има умението да спазва хоризонталните нива, ще направи и тези  елементи на едно ниво за най-малкото по навик;
  • aко басейнът е от безкраен тип (infinity), нивото на преливащата части трябва да е абсолютно равно с хоризонта, иначе водата няма да се оттича равномерно. Да не говорим и как се губи целия естетически ефект, заради който поначало се изграждат такъв тип басейни.

2. плочки

Ако гледате примери от басейни на по-малко от 4-5 години и ако те са изпълнени качествено, не би трябвало да има отлепени плочки, напукани плочки или изчерпани фуги. Разбира се, никога не трябва да има и накриво залепени плочки.

И най-добре поставените плочки, в агресивната среда на един басейн (вода, минерали, химически препарати, ултравиолетови лъчи, температурни промени) изискват поддръжка на 4-5 години. Но ако не се вложат качествени материали (лепила и изолация), фугите може да се изчерпят много по-рано, както e възможно да се отлепят и плочки.

Във всички случаи, това, което най-лесно можете да забележите на момента, е дали има накриво поставени плочки и неравномерни фуги.

Ако това не е изпълнено правилно, може да предполагате, че са спестени старание и качествени материали, и във всичко останало.

3.

правилно изчислен капацитет на оборудването

Възможно е некоректен изпълнител да ви примами с по-ниска цена за помпеното оборудване, като просто поръчат оборудване с по-малък капацитет, отколкото е необходим за обема на вашия басейн. Тази по-ниска цена, може да се окаже скъпоструваща грешка.

Помпеното и филтърното оборудване трябва да могат да преточат целия обем вода на басейна за 4 часа. Ако оборудването не е изчислено да постига това може да се амортизира по-бързо, да спре да работи или да не филтрира водата добре.

Може също да ви примамят с по-евтино китайско оборудване, което в крайна сметка да излезе по-скъпо, ако изисква чести ремонти и поръчване на резерврни части.

Но, държим да отбележим, че при правилно изчислени характеристики на оборудването, спрямо обема на вашия басейн, не би трябвало да имате сериозни проблеми, дори с по-евтино оборудване. Главната опасност си остават офертите, в които умишлено е заложен оборудване с недостатъчен капацитет.

4.

снадки на тръбите в бетона на басейна

Колкото по-малко снадки се ползват за тръбите в басейна, толкова по-малък риск има нещо да протече или да се скъса.

Ползването на цели тръби, без снадки, обаче, изисква предварително мислене как да се положат тръбите така, че да са с минимален брой чупки. След това, при самото изпълнение, се изисква внимателна и прецизна работа.

Майсторите, които не се вълнуват как да направят най-доброто за вас, гледат да приключат по-бързо с работата и да не се тормозят с мислене, и полагат тръбите с много снадки.

5. 

тръбите във филтърното помещение да са от твърда пластмаса

Към всеки басейн има помещение (обикновено шахта), в което се монтират помпите, филтърното и дезинфекционното оборудване. Важно е тръбите във филтърното помещение да са от твърда пластмаса (PVC).

Когато изпълнителят на басейна иска да си спести усилия, използва тръби от гъвкава пластмаса, защото иначе трябва да отдели време и усилия да поставя колена и снадки. Гъвкавите тръби, обаче, лесно се повреждат. Правилно е да се използват само в тялото на басейна, където са защитени от бетона и където преследваме точно обратната цел - да има минимално количество снадки.

6.

вентилация на филтърното помещение

Най-болезненият момент при проектирането и изпълнението на филтърното помещение е предотвратяването на влагата и конденза.

Помпата за филтриране на водата от басейна, трябва да е под нивото на басейна, затова се налага филтърното помещение да бъде вкопано в земята. Температурната разлика вътре, особено лятото, може да доведе до конденз и влага. Те създават опасност от токов удар/късо съединение/повреда в електрониката или металните части на оборудването.

Затова е важно да се предвиди и да се оразмери правилни вентилация на помещението. Ако теренът е наклонен, вентилацията може да се улесни чрез изграждането на малко прозорче. В останалите случаи, обаче, трябва да се осигури изкуствена вентилация.

Когато разглеждате изпълнени обекти, заинтересувайте се дали изобщо има изградена вентилация и колко добре работи, когато я има.

7. 

отводняване на филтърното помещение

В случай на проливен дъжд, обилно снеготопене или ВиК авария, е възможно филтърното помещение да се наводни. Докато всеки може да си представи ужасяващите последствия от едно такова наводняване, не всеки си дава сметка, че некоректните фирми пропускат този момент или за да ви предложат по-ниска цена, или защото "това кога ще се случи".

Ако една фирма си е свършила качествено и отговорно работата, във филтърното помещение трябва да има сифон (стига да има канализация на достатъчно дълбоко ниво и да е възможно свързването с нея) и малка шахта (примерно 50х50 см) с дренажна помпа с поплавък. Ако помещението започне да се наводнява, водата ще се утаи първо в тази малка шахта. Съответно ще се вдигне поплавъка на помпата, което автоматично ще задейства дренажната помпа и тя ще започне да източва водата.

Разбира се и този вариант не дава 100% защита, затова е важно електричеството към филтърното помещение да може лесно да се изключи от отделен бушон в ел. таблото във вашия дом или по друг достъпен начин.

гаранция

За качеството на нашата работа даваме гаранция от две години, когато са вложени препоръчаните от нас материали и оборудване.