Аквамарин България ООД - изграждане, поддръжка и ремонт на басейни, джакузита, сауни и парни бани - гр. Варна и региона
Аквамарин България ООД - изграждане, поддръжка и ремонт на басейни, джакузита, сауни и парни бани - гр. Варна и региона

изграждане и оборудване на бетонни джакузита

качество

как се преценява качеството на изпълнение

Преди да изберете изпълнител за вашето джакузи, вероятно искате да видите какво е изградил.

Това, което виждате в момента, обаче, може да изглежда добре, но да даде дефекти много по-рано от предвидения експлоатационен срок. Красивият и спретнат вид пред очите ви в момента, сам по себе си, не разкрива качеството на работата.

Някои ключови детайли загатват дали изпълнението е добро или не:

1. хоризонтиране

Първото нещо, по което ще отличите качественото от непрофесионалното изпълнение, е доколко добре са спазени хоризонталните нива на джакузито. Бордът и скимерите (ако са повече от един) трябва да са на едно ниво, за да се оттича водата равномерно.

2. плочки

Ако гледате примери от джакузита на по-малко от 4-5 години и ако те са изпълнени качествено, не би трябвало да има отлепени плочки, напукани плочки или изчерпани фуги. Разбира се, никога не трябва да има и накриво залепени плочки.

И най-добре поставените плочки, в агресивната среда на едно джакузи (вода, минерали, химически препарати, ултравиолетови лъчи, температурни промени) изискват поддръжка на 4-5 години. Но ако не се вложат качествени материали (лепила и изолация), фугите може да се изчерпят много по-рано, както e възможно да се отлепят и плочки.

Във всички случаи, това, което най-лесно можете да забележите на момента, е дали има накриво поставени плочки и неравномерни фуги.

Ако това не е изпълнено правилно, може да предполагате, че са спестени старание и качествени материали, и във всичко останало.

3.

правилно изчислен капацитет на оборудването

Възможно е некоректен изпълнител да ви примами с по-ниска цена за помпеното оборудване, като просто поръчат оборудване с по-малък капацитет, отколкото е необходим за обема на вашия басейнето джакузи. Тази по-ниска цена, може да се окаже скъпоструваща грешка.

Помпеното и филтърното оборудване трябва да могат да преточат целия обем вода на джакузито за 4 часа. Ако оборудването не е изчислено да постига това, то може да се амортизира по-бързо, да спре да работи или да не филтрира водата добре.

Може също да ви примамят с по-евтино китайско оборудване, което в крайна сметка да излезе по-скъпо, ако изисква чести ремонти и поръчване на резервни части.

Но, държим да отбележим, че при правилно изчислени характеристики на оборудването, спрямо обема на вашия басейн, не би трябвало да имате сериозни проблеми, дори с по-евтино оборудване.

Главната опасност си остават офертите, в които умишлено е заложено оборудване с по-нисък капацитет.

4.

снадки на тръбите в бетона

Колкото по-малко снадки се ползват за тръбите в джакузито, толкова по-малък риск има нещо да протече или да се скъса.

Ползването на цели тръби, без снадки, обаче, изисква предварително мислене как да се положат тръбите така, че да са с минимален брой чупки. След това, при самото изпълнение, се изисква внимателна и прецизна работа.

Майсторите, които не се вълнуват как да направят най-доброто за вас, гледат да приключат по-бързо с работата и да не се тормозят с мислене, и полагат тръбите с много снадки.

5. 

тръбите във филтърното помещение да са от твърда пластмаса

Към всяко джакузи има помещение (обикновено шахта), в което се монтират помпите, филтърното и дезинфекционното оборудване. Важно е тръбите във филтърното помещение да са от твърда пластмаса (PVC).

Когато изпълнителят на джакузито иска да си спести усилия, използва тръби от гъвкава пластмаса, защото иначе трябва да отдели време и усилия да поставя колена и снадки. Гъвкавите тръби, обаче, лесно се повреждат. Правилно е да се използват само в тялото на джакузито, където са защитени от бетона и където преследваме точно обратната цел - да има минимално количество снадки.

6.

вентилация на филтърното помещение

Най-болезненият момент при проектирането и изпълнението на филтърното помещение е предотвратяването на влагата и конденза.

Помпата за филтриране на водата от джакузито, трябва да е под нивото на джакузито, затова се налага филтърното помещение да бъде вкопано в земята. Температурната разлика вътре, особено лятото, може да доведе до конденз и влага. Те създават опасност от токов удар/ късо съединение/ повреда в електрониката или металните части на оборудването.

Затова е важно да се предвиди и да се оразмери вентилация на помещението. Ако теренът е наклонен, вентилацията може да се улесни чрез изграждането на малко прозорче. В останалите случаи, обаче, трябва да се осигури изкуствена вентилация.

Когато разглеждате изпълнени обекти, заинтересувайте се дали изобщо има изградена вентилация и колко добре работи, когато я има.

7. 

отводняване на филтърното помещение

В случай на проливен дъжд, обилно снеготопене или ВиК авария, е възможно филтърното помещение да се наводни. Докато всеки може да си представи ужасяващите последствия от едно такова наводняване, не всеки си дава сметка, че некоректните фирми пропускат този момент, или за да ви предложат по-ниска цена, или защото "това кога ще се случи".

Ако една фирма си е свършила качествено и отговорно работата, във филтърното помещение трябва да има сифон (стига да има канализация на достатъчно дълбоко ниво и да е възможно свързването с нея) и малка шахта (примерно 50х50 см) с дренажна помпа с поплавък. Ако помещението започне да се наводнява, водата ще се утаи първо в тази малка шахта. Съответно ще се вдигне поплавъка на помпата, което автоматично ще задейства дренажната помпа и тя ще започне да източва водата.

Разбира се и този вариант не дава 100% защита, затова е важно електричеството към филтърното помещение да може лесно да се изключи от отделен бушон в ел. таблото във вашия дом или по друг достъпен начин.

изпълнени проекти

Заповядайте в галерията ни в платформата Хауз (Houzz): 

гаранция

За качеството на нашата работа даваме гаранция от две години, когато са вложени препоръчаните от нас материали и оборудване.